Preken die Spreken
  Zoeken op: Woord - Bijbeltekst - Thema - Predikant  
 

Taal

 
  Preken die Spreken wordt gesponsord door:Justo Webdiensten  

Historie

Geschiedenis van deze prekensite

In 1997 ontstond de gedachte om structureel preken toegankelijk te maken via internet. Met medewerking van een aantal predikanten kon ik een startcollectie van ca. 30 sprekende preken samenstellen, geschikt voor publicatie op internet. Hieronder bevonden zich een aantal preken die mij persoonlijk diep geraakt hadden - preken die spraken tot het hart. Ze vertelden over JHWH, de Heer van het leven, over de Vader die er voor ons is; over Jezus, Koning van Shaloom; en over de Heilige Geest.

Hendrick van de Belt bedacht de toepasselijke naam Preken die Spreken. Rik Nijenhuis verzorgde het juridische aspect van de copyright-vermelding. De website is in april 1997 online gegaan vanaf het domein http://www.psy.ppsw.rug.nl/~vos/preken/. De eerste Engelse vertaling van de website zorgde al gauw voor bekendheid in de V.S., Canada en Australiƫ. In hetzelfde jaar werd ook de eerste Engelse preek toegevoegd. Daarna heeft de Preken die Spreken collectie zich een vaste plek verworven door steeds verder uit te breiden in aantal sprekende preken en beschikbare talen.

Lay-out till April 2001Vanaf het begin was het al mogelijk om de preken op meerdere manieren te benaderen: op bijbelvers, thema en predikant waarbij ook nog eens specifiek de taal van de preken ingesteld kon worden. Begin 2000 paste ik de voordelen en mogelijkheden van dynamisch opbouw van websites toe op Preken die Spreken. De site werd daardoor makkelijker in onderhoud, en overzichtelijker in gebruik.

Begin 2001 werd het de hoogste tijd de vormgeving aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. De vormgeving was vanaf de beginjaren niet veel veranderd. De voorlaatste vormgeving (operationeel tot 27 april 2001) is hiernaast opgenomen. In samenwerking met Justo Webdiensten is de huidige vormgeving tot stand gekomen. Naast de ingrijpende wijziging in de vormgeving is ook het zoeken op een specifiek woord toegevoegd. Op dit moment wordt nog gebouwd aan nieuwe database functionaliteit. De zoekmogelijkheden zullen hiermee verder verbeterd worden.

September 2002, ds. Elso Venema vertaalt de site Preken die Spreken in het Braziliaans-Portugees.

 
 
Neem je tijd voor God.